BooksUkraine.com » Дитячі книги » Казка про Оха чародія, Леся Українка 📚 - Українською

Читати книгу - "Казка про Оха чародія, Леся Українка"

45
0
На сайті BooksUkraine.com ви знайдете великий вибір книг українською мовою різних жанрів - від класичних творів до сучасної літератури. "Казка про Оха чародія" автора Леся Українка. Жанр книги: Дитячі книги. Зберігайте свої улюблені книги у власній бібліотеці, залишайте відгуки та знаходьте нових друзів-читачів. Реєструйтеся та насолоджуйтесь читанням на BooksUkraine.com!
Електронна книга українською мовою «Казка про Оха чародія, Леся Українка» була написана автором - Леся Українка, яку Ви можете читати онлайн безкоштовно на телефонах або планшетах. Бібліотека сучасних українських письменників "BooksUkraine.com". Ця книга є найпопулярнішою у жанрі для сучасного читача, та займає перші місця серед усієї колекції творів (книг) у категорії "Дитячі книги".
Поділитися книгою "Казка про Оха чародія, Леся Українка" в соціальних мережах: 

На нашому сайті BooksUkraine.com ви зможете знайти великий вибір української літератури різних жанрів та епох. Ми пропонуємо як класичні твори, так і сучасну літературу. Не зволікайте, починайте читати українську літературу вже сьогодні! Вона зможе змінити ваше життя та поглибити знання про культуру нашої країни.

Шрифт:

-
+

Інтервал:

-
+

Добавити в закладку:

Добавити

В тридев'ятім славнім царстві,де колись був цар Горох,є тепер на господарствімудрий пан, вельможний Ох.

Сам той Ох на корх заввишки,а на сажень борода,знає край і вдовж, і вширшки,і кому яка біда.

Чи хто правий, чи неправий,чи хто прийде сам, чи вдвох, –всіх приймає пан ласкавий,тільки треба мовить: "Ох!"На зеленому горбочкуспершу він людей приймав,потім сів у холодочку,звідти голос подавав.

А як з ранку та й до ранкустали люди обридать,Ох зробив собі землянку,Оха більше не видать.

Але хто те місце знає,де трухлявий пень і мох,той приходить і волаєабо й тихо каже: "Ох!"Хоч би навіть ненарокомтеє "ох!" промовив ти,знай, що вилізе те боком, –воріття вже не знайти!

Бо затягне з головоютрясовиця моховаі з душею ще живоюпід землею похова.

Під землею ж там – палати,де вольможний Ох сидить,гарні, пишнії кімнати,срібло-злото скрізь ряхтить;дорогії самоцвіти,наче зорі, миготять,скрізь заморські дивні квіти,по клітках пташки сидять;золотії грають рибкив кришталевих скриньочках;і ведмеді ходять дибкив рукавичках, жупанках.

Враз тебе там обморочатьблиск і пахощі міцні,попугаї заторочатьприказки якісь дивні.

І безглузді очі втупитьв тебе рибка, мов чига...

Тут ведмедів гурт обступить,кожен лапу простяга, –той бере тебе за руку,той торкає за плече;боронь боже ворухнутись! –кров одразу потече.

Бо крізь білі рукавичкивраз проб'ються пазурігачкуваті, мов гаплички, –так і вп'ються, мов щурі.

Тож, коли вже раз попався, –наче в пастку бідна миш, –то сиди, мов прикувався,не рушай, мовчи та дишіВийде Ох: "Вітай в гостині!

Чи волієш нам служить?

Чи волієш, може, ниніголовою наложить?"Скажеш: "Я служить не згоден", –зараз цок тебе в лобок,якщо ти носить не годенрукавички й жупанок.

Стань на службу – подаруютьрукавички й жупанець,привітають, пошанують, –тільки ж там тобі й кінець!

Вічно будеш пробуватиу підземному дворі,більш тобі вже не видатиані сонця, ні зорі.

Де торкнешся – всюди брамипід замком та під ключем...

Десь далеко хтось часамиозивається плачем.

Спів на плач відповідає,плач на спів, так без кінця...

Кажуть, бранка там ридає,жде юнака-молодця;коло неї там жар-птицяспівом душу потіша,та сумна міцна темниця,смутна в дівчини душа.

Якби хтів їй волю датихто з хоробрих юнаків,мусить перше розрубатисімдесят ще й сім замків...

Вже вам казка обридає?

Що ж! хто має кладенець,хай замки ті розрубає, –буде казочці кінець!

!Увага!

Сайт зберігає кукі вашого браузера. Ви зможете в будь-який момент зробити закладку та продовжити читання книги «Казка про Оха чародія, Леся Українка», після закриття браузера.

Коментарі та відгуки (0) до книги "Казка про Оха чародія, Леся Українка"